turvallisuus-johtamisjärjestelmät

Turvallisuusjohtaminen

Turvallisuusjohtaminen tarkoittaa eri asioita eri ihmisille: toisille se on kokonaisturvallisuuden ja yrityksen toiminnan jatkuvuuden hallintaa, toisille yksityiskohtaisien turvallisuusmenettelyjen hallintaa ja kaikkea siltä väliltä. Oman mausteensa soppaan tuo termi ”safety management”, joka ymmärretään suomeksi joko turvallisuusjohtamisena tai turvallisuuden hallintana.

Turvallisuuden eri osa-alueille on kehitetty toiminnan vaatimuksia kuvaavia hallintastandardeja, jotka ovat rakenteeltaan melko yhteneviä. Tyypillisesti aloitetaan johdon sitoutumisella ja tarkennetaan hallintavaatimuksia kohti teknisiä toimialakohtaisia yksityiskohtia. 

Olemme osallistuneet useisiin erityyppisten hallintaprosessien ja johtamisjärjestelmien kehittämiseen, auditointeihin, arviointeihin; niin tekijänä kuin riippumattomana arvioijanakin. Vankinta kokemuksemme on rautatieympäristössä, jossa olemme toimineet turvallisuuden keskiössä alkaen liikenteenohjaus- ja turvajärjestelmien maailmasta aina rautatieturvallisuuden kouluttamisen ytimeen. Lisäksi olemme saaneet kehittää tietoturvaa, ympäristöturvallisuutta ja prosessiteollisuuden menettelyjä.

Olemme osallistuneet vuosien aikana erilaisten organisaatioiden toimintaan ja tehneet havaintoja erilaisista turvallisuusjohtamismalleista. Uskomme, että voimme auttaa toiminnan kehittämisessä hyvin tiukkojenkin turvallisuusnormien puristuksessa. Maailmankuvamme on rakentunut toiminnallisen turvallisuuden pohjalle ja saanut lisäkulmia, väriä ja mausteita eri tyyppisistä tehtävistä, rooleista ja näkökulmista vuosien varrella.

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli turvallisuusjohtamiseen tai turvallisuuden hallintaan liittyen tunnistat kehittämiskohteita.

Lue myös toiminnallisesta turvallisuudesta, josta taustamme ammennamme.

Millainen on hyvä turvallisuusjohtamisjärjestelmä?

Toimialasta tai hallittavasta asiasisällöstä (toiminnallinen turvallisuus, tietoturva, laadunhallinta, …) riippumatta keskeistä on ottaa soveltuva vaatimuspohjan esittävä standardi, luoda siihen tukeutuva prosessi ja menettelyt. Standardeja kannattaa todella lukea ja soveltaen noudattaa, niihin kiteytyy valtava määrä asiantuntijatyötä, keskusteluja, väittelyä, vaatimustason harkintaa ja muuta alan tasoa määrittävää viisautta. Oleellista on soveltaa vaatimukset omaan tekemiseen.

Hyvä turvallisuusjohtamisjärjestelmä perustuu henkilöstön hyvinvointiin, osaamiseen, valmentavaan johtamiseen, tehokkaisiin ja tuottaviin asiakasarvoon keskittyviin prosesseihin ja yleisesti laadukkaaseen toimintaan. Hetkinen, missäs se kova turvallisuusydin tehtiinkään ja miten sitä johdetaan? Uuden turvallisuuskäsityksen (Safety II, Safety differentially, jne.) mukaan leadership korvaa managementin ja positiivisuuden kautta saavutetaan parempaa turvallisuutta. Kyllä riskit täytyy edelleen kartoittaa ja hallita sekä asioille täytyy olla joskus jopa byrokraattisia menettelyjä ja varmistuksia, mutta kaiken pohjalle tulisi rakentaa luottamukseen ja avoimuuteen perustuva ja motivoiva toimintaympäristö ja –kulttuuri. Pienin askelin, rehellisesti ja avoimesti.